Trender

Förstasidan

Vad är vi?

Deltagare

Arbetsmodeller

Trender

Variabler

Scenarion

Länkar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svensk musikexport

Svensk musikexport är idag den tredje största musikexportören i världen. Det är den andra största exportnäringen i Sverige med en omsättning 1997 på ca 2 miljarder kronor (källa Export Musik Sweden). Sverige är starkt uppmärksammat för tillfället både nationellt och internationellt. Till exempel inleddes årets musikmässa i Cannes med parollen Cool Sweden.

Ingen kan väl egentligen riktigt förklara bakomliggande faktorer till denna framgång. Vissa hävdar att det är den kommunala musikskolan andra att det går så långt tillbaka som till folkmusiken (våra rötter), eller att vi svenskar är envisa av oss. Hur som helst så är vi där vi är och sedan får framtiden visa om vi är kapabla att förvalta våran framgång för trots allt så är det ju så att det är musikbranchen vi har att göra med.

Musikvideor

Precis som med den svenska musikexporten så är det en stor efterfrågan efter svenka musikvideoregissörer. Mest uppmärksammad och eftertraktad är nog Jonas Åkerlund som har regisserat bl.a. Madonna, Metallica och Prodigy, i Sverige även verksam som reklammakare och regissör åt Cirkus Cirkör. Nu senast har även Stakka Bo ( svensk artist) regisserat åt Madonna. Jag kan inte riktigt svara på varför det är ett sånt sug efter just svenska regissörer, det kan ha med det estetiska/bildseendet att göra, eller sättet att berätta på, detta vill jag inte spekulera närmare på jag konstaterar bara att det är som det är. Ett flertal av dessa regissörer håller paralellt med sitt musikvideo skapande på med reklamfilm, ännu ett konstaterande.

Arbetsmarknaden då? När t.ex Jonas Åkerlund regisserade Madonnas video hade han med sig sitt eget team här ifrån Sverige å det kan man ju säga är kul. Man kan även tillägga att ofta kan det vara så att framgång föder framgång. Vad menar jag då med detta kanske någon undrar. Någon annans framgång kan föda inspiration och i Sverige finns det ett flertal video utbildningar där denna inspiration kanske redan spirar.

 

Topp